Soya

Soya

Hvad er soya.

shoyu som soya hedder på japansk, er som udgangspunkt  sojabønner der bliver malet, dampkogt og blandet med ristende og malede ris- eller hvedekorn. Med tilsætning af specifikke mikroorganisme opstår koji, en tør saft. Derefter tilsættes salt og vand, så der opstår en grød. Denne blanding hældes i tanke, hvor kornet kan fermenters. Mens blandingen af soja, hvede, salt og vand modnes i bioreaktoren, fuldendes smagen.

I Japan findes ca 1600 producenter af soya og der er stor forskel på smagen af de forskellige soya sause, der findes forskellige kategorier. Til sushi og sasimi bør man vælge en lys soya sause Usukuchi som ikke overdøver fiske og vælge en japansk Soya til din sushi, da den er tilsat ristet hvede som giver en søder og til tider mere sherryagetig smag, i modsætning til de kinesiske som er mere bitre og har højre salt indhold.

Hvor traditionel mørk japansk sojasauce er fremstillet ved gæring af ristet hvede og sojabønner i forholdet cirka 20 % hvede og 80 % sojabønner, er lys sojasauce lavet ved at dampe hveden og stege sojabønnerne. Derefter, under gæringen, omdannes stivelsen i hvede til sukker.

hvilken soya bruges til sushi.

Lys sojasauce består modsat almindelig soja af cirka 80 % hvede og 20 % sojabønner. det er oftes den lyse soya som bruges til sushi da den ikke er så salt og ikke overdøver smagen af fisk og ris

Til sasimi kan man også vælge at bruge en ponzu som er en blanding af Yuzo saft og soya sause som give en dejlig syrlig smag til den rå fisk. Se opskriften på næste side .

(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *