Sake

Sake (お酒)                                       

Når mange tænker på japansk alkohol, tænker de nok først på sake (酒).

Dette giver imidlertid også god mening, da sake netop betyder alkohol på japansk. Sake er en fælles betegnelse for alle former for drikkevarer, der indeholder alkohol. Det, man i vesten kalder for sake, kalder japanerne selv for nihonshu (日本酒), hvilket direkte oversat betyder japansk alkohol.

Nihonshu (日本酒, sake/risvin) drikkes i Japan både kold og varm, oftest drikkes saken varm om vinterene og kold om sommeren , der er forskellige typer sake som egner sig til at blive serveret henholdsvis kold og varm. ofte er det den knap så gode kvalitet sake som servers varm .

Sake er lavet på ris vand, gær og Koji (koji er helt kort fortalt dampet ris påført en special svamp, som har meget stor betydning for saké-bygningen. Risen som anvendes til sake er en  anden type end den man bruger til sushi og japansk mad.
Der er omkring 65 sorter af ris, der er udpeget som saké-ris. Nogle er mere værdsatte end andre, og ligesom det gælder i vindyrkning, er der rissorter som ”passer sammen” med bestemte regioner. Nogle berømte sorter er Yamada Nishiki, Gohyaku Mangoku og Omachi.

den næste faktor for kvaliteten er poleringen af risen jo højere kvalitet des mere af ris kornet er poleret væk og der er forskellige betegnelser for kvaliteten alt efter hvor meget ris som er poleret væk.

Futsushu sake er  den mest populære sake i Japan og er en hverdags vin lidt som , “table wine”  og er den opbringelid sake i Japan , i Europa er det en lidt overset kvalitet i forhold til de mere  polerende tyber som Junmai ,  Junmai Ginjo, Junmai Daiginjo

Du kan se over stor udvalg af spændende sake på vores webshop

Oversigt over de forskellige typer

underneden ser en illustration over de forskellige kvaliteter af sake

 

Du kan se over stor udvalg af spændende sake på vores webshop

 

 

 

 

 

(Visited 45 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *