Hvad er misopasta?

Hvordan laves miso?

Miso (味噌) er en fermenteret sojabønnepasta baseret på sojabønner, korn (dampet ris eller Byg), salt og Koji kultur ,(麹, en gærkultur).  Soyabønneblandingen fermenteres i tønder af cedertræ ved omgivelsestemperatur i en tidsperiode fra seks måneder til fem år. Det er denne gæring, der giver miso sin karakteristiske smag og sundhedsmæssige fordele.

Misoens farve afhænger både forholdet mellem sojabønner og ris, samt hvor længe misoen gærer.  Jo længere gæring, jo mørkere og mere smagfuld bliver misoen.  Miso smag, aroma, tekstur og udseende  varierer fra region til region i Japan.

Miso varierer i saltindhold alt afhængig af type og mærke. En typisk skål misosuppe indeholder omkring 200 ml væske. En tommelfingerregel er, at der ca. bruges 1 spiseskefuld (20 g) miso pr. skål miso suppe (200 ml dashi).

Du kan vælge fx. at blande 2-3 typer af miso for en mere kompleks smagssammensætning. Miso af høj kvalitet kan sagtens benyttes på egen hånd, så dens unikke egenskaber får lov at træde frem.

Ordet miso betyder ‘fermenterede bønner’ på japansk. Misopasta er næsten altid lavet med fermenterede sojabønner, og er en grundsten i japansk madlavning. Dens umamismag giver alle typer retter en dejlig dybde.

Miso pasta bruges i supper, bouillon, som glasering eller i dressinger. Miso går også rigtig godt med aubergine, svampe eller tofu.

Miso er også sundt: Det er en god kilde til antioxidanter, kostfiber og protein!

Hvordan bruger jeg det?

Der er mange lækre ting, du kan lave med miso.

Du kan lave en hjemmelavet miso-suppe (som smager en million gange bedre end de færdiglavede, man kan købe), eller du kan lave en miso-marinade til kød og grønsager.

Se her hvordan man laver miso suppe: Sådan laves miso suppe

(Visited 279 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *